معرفی 12 نظام رتبه بندی دانشگاه ها در جهان

معرفی نظام رتبه بندی دانشگاه ها

رتبه بندی دانشگاهی در جهان

رتبه بندی و رنکینگ های جهانی دانشگاه‌ها همواره برای دانشجویان دارای اهمیت بوده است به خصوص زمانی که دانشجویانی که قصد مهاجرت تحصیلی به دانشگاهی در خارج از کشور را داشته اند و به دنبال اخذ پذیرش دانشگاهی معتبر بوده اند. طبیعی است هرچه رنکینگ دانشگاهی بالاتر باشد نشان دهنده کیفیت بالای دانشگاه و داشتن استانداردهای آن نظام رتبه بندی است.

در دنیا نظام‌های رتبه بندی مختلفی وجود دارد که هر کدام بنا بر معیار‌ها و شاخص‌های خود به ارزیابی دانشگاه‌های سراسر جهان می‌پردازند بدیهی است رنکینگ دانشگاه‌ها دراین نظام‌های رتبه بندی باهم متفاوت باشد و به سختی بتوان دو نظام رتبه بندی را یافت که لیست رتبه بندی دانشگاه‌های آن برهم منطبق باشد از این رو به صورت قطعی نمی‌توان به یک نظام ارزشگذاری و رتبه بندی خاص اکتفا کرد اما به طور کلی تعدادی از آن‌ها در میان دانشجویان و اساتید مقبولیت و مشروعیت بیشتری نسبت به سایر رتبه بندی ها دارند.

انواع نظام های رتبه بندی دانشگاه

در حال حاضر در دنیا به صورت تقریبی 50 سیستم رتبه بندی اصلی وجود دارد که با توجه به شاخص های مختلفی به ارزیابی دانشگاه‌ها می‌پردازند در اینجا به صورت مختصر به معرفی هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم؛

راه‌ های دریافت مشاوره رایگان

رتبه بندی آکادمیک دانشگاه‌های جهان ARWU ( نظام رتبه بندی شانگهای)

سال 2003 میلادی، مؤسسه آموزش عالی وابسته به دانشگاه شانگهای جیائو تونگ در کشور چین نظام رتبه بندی جدیدی را ارائه کرد از آنجایی که این سیستم رتبه بندی توسط مؤسسه تحت نظر دانشگاه شانگهای ارائه می‌گردد به آن نظام رتبه بندی شانگهای نیز می‌گویند. علی رغم عمر کوتاه این سیستم رتبه بندی توانسته است توجه بسیاری از دانشگاهیان در سراسر دنیا را به خود جلب کند.

رتبه بندی بین‌المللی دانشگاهی کیو.اس QS

نظام رتبه بندی فوق از سال 2004 به صورت مشترک با مجله آموزش عالی تایمز فعالیت خود را آغاز کرد و از سال 2009 به صورت جداگانه به ارزیابی های خود از دانشگاه‌های سراسر دنیا ادامه داد. داده‌های این سیستم رتبه بندی توسط مؤسسه کاکارلی سیمونز (Quacquarelli Symonds) جمع آوری می‌شود از این رو به آن سیسیتم رتبه بندی Q.S کیو اس گفته می‌شود.

رتبه بندی جهانی آموزش عالی تایمز  THE

همانطور که بالاتر گفته شد مجله آموزی تایمز که در سال 2004 فعالیت خود را به صورت مشترک با مؤسسه کاکارلی سیمونز آغاز کرد اما در سال 2010 با هدف پیشرفت و بهبود شاخص‌های رتبه بندی خود ضمن جدایی از مؤسسه کاکارلی سیمونز، رتبه بندی خود را با عنوان اختصاری THE به صورت جداگانه ارائه داد.

رتبه بندی عملکرد مقاله‌های علمی دانشگاه‌های جهان HEEACT

شورای اعتباربخشی و ارزیابی آموزش عالی تایوان (HEEACT) از سال 2005 رتبه بندی جدیدی بر اساس عملکرد علمی دانشگاه‌ها ارائه کرد و بر اساس آن 500 دانشگاه برتر جهان را معرفی می‌کند.

رتبه بندی بین‌المللی مؤسسه‌های سایمگو SCImago

گروه پژوهشی سایمگو SCImago با توجه به تعداد مقالات علمی مؤسسات تحقیقاتی دولتی و آموزش عالی کشورهای مختلف که در بانک اطلاعاتی Scopus از انتشارات Elsevier وجود دارد، اقدام به ارزیابی و رتبه یندی دانشگاه‌های سراسر جهان می‌کند.

رتبه بندی وب دانشگاه‌های جهان Webometrics

آزمایشگاه سایبرمتریک شورای تحقیقات ملی اسپانیا، بزرگترین گروه پژوهشی این کشور، در سال 2004 اقدام به ایجاد رتبه‌بندی مبتنی بر فعالیت های تحت وب دانشگاه‌های جهان نمود که به موجب این رتبه بندی پژوهشگران برای انتشاربیشتر و بهتراطلاعات علمی در وب سایت‌ها برای کمک به استفاده دیگر افراد با انگیزه تر می‌شوند.

رتبه‌بندی دانشگاه لیدن Leiden

مرکز مطالعات علم و فناوری دانشگاه لیدن هلند براساس انتشارات ثبت شده دروب سایت Web of Science(WoS)، 500 دانشگاه برتر دنیا را در 2 حوزه علوم و علوم اجتماعی شناسایی و معرفی می‌کند.

رتبه‌بندی نیوزویک News Week

این نظام رتبه بندی که برگفته از دو نظام رتبه بندی QS و شانگهای می‌باشد از اعتبار و تأثیر گذاری کمتری نیز نسب به سایر رتبه بندی ها برخوردار است.

نظام رتبه بندی جهان اسلام  ISC 

تلاش کشورهای اسلامی با هدف بهبود جایگاه دانشگاه‌های جهان اسلام از سال 2003 میلادی درسازمان کنفرانس اسلامی در کشور مالزی آغاز گردید و نهایتاً در سال 2008 در اجلاس این سازمان در کشور پاکستان، کشور ایران به عنوان مسئول نهاد رتبه بندی دانشگاه‌های جهان اسلام با ارائه 5 شاخص، سیستم جدیدی را ارائه کرد.

رتبه‌بندی حرفه‌ای دانشگاه‌های دنیا

سال 2007 مدرسه عالی معدن پاریس با با در نظر تعداد مدیران اجرایی ارشد 500 شرکت مطرح دنیا به عنوان شاخص اصلی اندازه گیری کارایی هر دانشگاه در اصول حرفه ای به ارزیابی دانشگاه ‌های دنیا پرداخت بدین صورت که مدیران این اجرایی ارشد این 500 شرکت از چه دانشگاه‌هایی فارغ التحصیل شده اند.

رتبه‌بندی دانشگاه ووهان

این رتبه بندی توسط مرکز تحقیقات ارزیابی علم چین در دانشگاه ووهان ارائه می‌گردد و از تعداد مقالات چاپ شده و ارجاعات بیش از 11هزار مجله علمی در سراسر دنیا در 22 حوزه علمی مختلف به آن مقالات در چه جایگاهی قرار دارند.

رتبه‌بندی Global Universities Ranking

این رتبه بندی به صورت ترکیبی از شاخص های دیگر سیستم‌ها توسط مؤسسه RatER معرفی می‌شود.

هدیه رادوتا

جمع بندی
 

همان‌گونه که در این مقاله گفته شد حدوداً 50 نظام رتبه‌بندی مختلف در جهان وجود دارد که در این مقاله به اختصار به معرفی برخی از آنان پرداخیتم و سعی کردیم که دید کاملی نسبت به برخی از مهمترین آن‌ها ارائه دهیم. به یاد داشته باشید که هر کدام از این سیستم‌ها که رنکینگ دانشگاه‌ها را مشخص می‌کنند شاخص‌ها و استاندارد‌های مختص به خود را دارند و انتخاب برترین نوع رتبه بندی شاید کار درستی نباشد.

در فرآیند مهاجرت تحصیلی، انتخاب دانشگاه و کشور مقصد فقط و فقط بر اساس رنکینگ جهانی آن کار عاقلانه‌ای به نظر نمی‌رسد چرا که در بحث مهاجرت تحصیلی باید فاکتورهای متعددی را در نظر گرفت و تنها به یک نوع ویژگی بسنده نکرد.

مفید و مرتبط

برای دریافت مشاوره رایگان، فرم زیر را تکمیل کنید

5/5 - (3 امتیاز)

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.